Vinylskjærer

Skaperskolens definitive favoritt er vinylskjæreren. Den er enkel å bruke, rask og driftsikker. Vinylskjæreren beveger seg i to akser og skjærer i flater som er festet med lim til en kuttematte ved hjelp av et roterende knivblad. Til forskjell fra laserkutteren er den veldig mye rimeligere, tar mindre plass, bråker mindre, er ufarlig og har ingen avgasser.

Den lar deg skjære i vinyl som du kan bruke til å lage klistremerker eller trykke på tekstiler som handlenett, t-skjorter, bannere osv. Dersom du skal trykke på tekstiler trenger du en varmepresse. Du kan også bruke strykejern, men da krever det litt teknikk for å få til et bra resultat.

Flere vinylskjærere kan kutte i flere materialer som f.eks. papir, papp og tekstiler. Ved å feste en penn på kuttehodet kan du også bruke vinylskjæreren til å tegne med. Til en skoleklasse på 25 elever anbefaler vi fem–seks vinylskjærere og en varmepresse.

Det finnes flere vinylskjærere på markedet og de viktigste forskjellene mellom dem er hvor brukervennlige de er og hvilke materialer de kutter i, og hvilke operativsystem de støtter.

Vinylskjærer fra Cricut

Cricut er et amerikansk selskap som har laget gode, rimelige og driftssikre vinylskjærere til forbruker/hobbymarkedet i en årrekke. De har enklere vinylskjærere som Cricut  Explrore Air 2, og en mer avansert Cricut Maker som kan skjære i mange fler materialer og papp med en spesiell pizzakniv. Dersom du vil kun kutte i vinyl og papir velger du Air og dersom du også vil kutte i papp, tekstil, lær etc, velger du Maker. Cricut kontrolleres via et nettbasert program, Cricut Design Space, og kan derfor brukes på de fleste maskiner som PC og Mac. Merk at du må installere en driver for å bruke Cricut Design Space, så du må ha administrative rettigheter. Du er også helt avhengig av et stabilt nettverk for å bruke denne løsningen. Til iPad finnes det også en fin app og du kan skrive ut via USB-kabel eller trådløs via BlueTooth. Appen for iPad fungerer uten trådløst nett. Vær oppmerksom på at Cricut Design Space per dags dato ikke fungerer på Chromebook.

Fordeler: Enkel, driftsikker, rimelig, brukervennlig. Egen app for iPad.

Ulemper: Fungerer ikke på Chromebook og avhengig av nett for å fungere på PC/Mac.

Vinylskjærer fra Silhouette