Skaperskolen
  • Om Skaperskolen
  • Om Skaperskolen

Kort

Her kan du trekke kort digitalt til de ulike undervisningsoppleggene på Skaperskolen.

Musikkverksted 5-7
Klimaverksted 8-10
Skyggebyen 1-4
Trehytte 5-7

Hvem står bak?

Naturfagsenteret og vitensentrene har fått midler fra Sparebankstiftelsen DNB til det treårige prosjektet Skaperskolen.

Kontakt oss

post@skaperskolen.no
Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland  |  Illustratør: Elisabeth Rebekka Killie Kanebog  |  Personvernerklæring

Forklaring av koden

Når læreren trykker på knapp “A” (på sin micro:bit) vil en “G” (for «Grønn») lyse både på lærers micro:bit og på alle elevenes micro:bit. Når læreren trykker på knapp “B” (på sin micro:bit) vil det lyse en “R” (for «Rød») i stedet. Ser elevene en ”R” må de stå helt stille. Hvis de rører på seg vil et dødningshode lyse på elevens micro:bit og eleven er “ute”. Hvis derimot eleven står helt stille vil et hjerte lyse og alt er i orden. Lærer kan restarte leken hos seg selv og elevene ved å trykke «A» og «B» samtidig på sin micro:bit.

Pernilla Axelryd

INSPIRIA science center

Pernilla.Axelryd@inspiria.no

Sabine Haake

VilVite, Bergen

Rannei Solbak Simonsen

Oslo vitensenter, Teknisk museum

Tarjei Mossige Aasen

DuVerden, Porsgrunn

tma@du-verden.no

Tor-Inge Rasmussen

Vitensenteret Sørlandet

tor.inge.rasmussen@vitensor.no

Aiyana Hudgins

Vitenparken, Campus Ås

aiyana@vitenparken.no

Catharina Hoff

Oslo vitensenter, Teknisk museum

Marta Vassbø

Jærmuseet

mva@jaermuseet.no

Lene Kristin Halvorsen

Naturfagsenteret, UiO

Sigurd Hunstad

Oslo vitensenter, Teknisk museum

Rannvei Sæther

Vitensenteret i Trondheim

Hanne Madsen

Jærmuseet

hanne.madsen@jaermuseet.no

Arnfinn Stendahl Rokne

Vitensenteret i Trondheim

Arild Ness

INSPIRIA science center

arild.ness@inspiria.no

Anne Birgitte Belboe

Vitensenteret i Trondheim

annebirgitte@vitensenteret.com

Kathrine Halvorsen

Vitensenteret Innlandet

kathrine@vitensenteret.no

Per Øyvind Sollid

Naturfagsenteret, UiO

Liv Oddrun Voll

Naturfagsenteret, UiO

l.o.voll@naturfagsenteret.no

Elisabeth Rebekka Killie Kanebog

Nordnorsk vitensenter

elisabeth@nordnorsk.vitensenter.no

Øystein Sørborg

Naturfagsenteret, Universitetet i Oslo

Skaperverkstedet – et fantastisk tilbud til barn og ungdom

Foto: Gorm K. Gaare

«Skaperverkstedet er et fantastisk tilbud til barn og ungdom, men også for lærere som kan komme hit og lære mer,» sa kunnskapsminister Jan Tore Sanner da han åpnet det nye skaperverkstedet TeknoLab på Teknisk museum 12. september 2018. Og fortsatte: «Det handler i bunn og grunn om at dagens unge må forstå teknologien, men også være med på å skape teknologi, ikke bare forbruke teknologi. Jeg tror at det vi ser her, kommer til å sette elevene bedre i stand til å være med på å løse mange av fremtidens gåter, mange av de gåtene vi ikke har klart å løse så lang.»

Batteriholder til knappcellebatteri

Pass på at batteriholder passer til knappcellebatteriet dere velger. Ofte passer batteriholderen til flere ulike varianter som 2016, 2020, 2025, 2032.

Kan f.eks. kjøpes her:
Kjell.com, RC

Tips

Den kloke lederen

Før elevene lyser på figurene med lommelykt, spør hvordan de tror skyggen vil se ut. Etter utprøvingen er gjennomført, spør elevene hvordan egenskapene til materialet de har brukt påvirker skyggen.

Dokumentaristen

Elevene skal dokumentere skyggen på veggen ved å ta bilde/tegne/filme, og forklare hvilken grad av gjennomskinnelighet materialet de har brukt har. Dette kan gjøres i en arbeidsbok eller digitalt, feks. i Book Creator.

VERKSTEDSJEFEN

La elevene få se materialene de skal bygge med, slik at de blir inspirert under tegneprosessen. 

ETNOGRAFEN

Tips til videre arbeid: 

Norskfaget knyttes inn ved å la elevene lage et teaterstykke som passer til kulissene, eller de kan skrive en historiefortelling.   

DOKUMENTARISTEN

Lag gjerne en begrepsvegg. På denne måten kan du ta opp begrepene med elevene på et senere tidspunkt. 


Lyskilde: Et objekt som stråler ut synlig lys.

Transmisjon: Lyset går gjennom gjenstanden det treffer.

Refleksjon: Når lys treffer en gjenstand og sendes tilbake.

DEN KLOKE LEDEREN

Forslag til spørsmål som kan stilles elevene:
1. Hvilke stoffer/materialer gir en farget skygge?  
2. Slipper stoffene gjennom lys i ulik grad? 
3. Synes alle fargene? 
4. Hva skjer dersom vi legger to gjennomskinnelige materialer med ulik farge over hverandre?  

DEN KLOKE LEDEREN

Forslag til bevegelse:
Elevene kan lage noe som beveger seg på hjul eller henger i en snor.

Verkstedsjefen

Sett opp et langbord som «skyggebyen» kan plasseres på. Plasser en lyskilde i passe avstand fra bordet. Skyggen kan projeseres på en hvit vegg eller på et laken. 

DEN KLOKE LEDEREN

Spørsmål læreren kan stille elevene:
Hva er det som gjør at vi kan se skyggen til bygget?
Hva må til for at vi skal få en skarp skygge?
Hvor må vi sette huset for at det skal synes godt?
Kan vi se vinduet? Hvorfor eller hvorfor ikke?
Hva skjer om vi snur på bygget?
Hvordan får vi pipa til å synes?
Synes farge og dekor?
Hva skjer om vi flytter et bygg nærmere lyset?
Hva skjer om vi flytter bygget nærmere veggen/lerretet?  

Verkstedsjefen

Bruk av verktøy, som feks. tapetkniv, kan være utfordrende for enkelte elever. Det anbefales derfor at dette gjøres under lærerens oppsyn, f.eks. i form av en stasjon. 

Verkstedsjefen

Utstyr som får benyttes er papp, hyssing, lim, binders, teip, tusj og fargeblyanter. Elevene får ikke skjære hull i bygget sitt, men får bruke ustyr som holder bygget sammen. 

DEN KLOKE LEDEREN

Kortene som brukes i undervisningsopplegget er ment som en hjelp for å sette igang idemyldringen til elevene. Noen elever har behov for hjelp til dette, andre elever er ikke like avhengige av hjelp. Bruk kortene slik at de er tilpasset dine elever. 

Knappcellebatteri

Knappcellebatterier finnes i ulike varianter som f.eks. 2016, 2020, 2025, 2032 (sistnevnte varer lengst). Hvis du trenger batteriholder til knappcellebatteriet, pass på at det passer til varianten dere velger. Det lønner seg å kjøpe mange av gangen.

Kan f.eks. kjøpes her:
Batteriexperten, Kjell.com

DOKUMENTARISTEN

Elevene skal dokumentere skyggen på veggen ved å ta bilde/tegne/filme, og forklare hvilken grad av gjennomskinnelighet materialet de har brukt har. Dette kan gjøres i en arbeidsbok eller digitalt, feks. i Book Creator.

DEN KLOKE LEDEREN

Før elevene lyser på figurene med lommelykt, spør hvordan de tror skyggen vil se ut. Etter utprøvingen er gjennomført, spør elevene hvordan egenskapene til materialet de har brukt påvirker skyggen.

Verkstedsjefen

Vis elevene hvilke materialer de skal jobbe med og hvilke vinylfarger de har tilgjengelig sammen med kravspesifikasjonen.

Om valg av utstyr

Vi har valgt å fokusere på nettbrett, Scratch og Cricut her fordi denne kombinasjonen er enkel å bruke og har få steg fra idè til pent produkt. Særlig er glatting-funksjonen i Cricut Design Space viktig for et godt resultat. I tillegg kan man jobbe helt offline hvis man bruker Scratch-appen.

 

Du kan bruke pc/mac i stedet for nettbrett men vær oppmerksom på at du ofte må ha administratortilgang for å installere programvaren for vinylskjærerene. Ta i så fall kontakt med IT-ansvarlig på din skole for å få innstallert nødvendig programvare.

 

Du kan bruke et annet programmeringsspråk enn Scratch men inntil kodekort foreligger for andre språk må du eller elevene kunne oversette fra Scratch-kortene til språket dere har valgt.

 

Du kan bruke en annen vinylskjærer enn Cricut sine, for eksempel Silhouette Cameo eller andre. Det viktigste er at redigeringsverktøyet er enkelt nok i bruk men samtidig kraftfullt nok til at resultatet av vektoriseringen blir pent.

Etnografen

Eleveksperter

I kreative og skapende prosesser vil elever etterhvert være på ulike steder og ha behov for ulik hjelp og instruksjon. For å unngå at lærer blir en strikkball kan det være lurt å bruke eleveksperter, for eksempel på følgende måte:

 

Lag en tabell på en tavle eller et ark over sentrale ting i økta som du lærer bort til elevene enten i fellesskap eller til en elev du gjør til ekspert. Oppfordre elevene til å skrive navnet sitt i den tilhørende kolonnen når de har lært seg det som står der slik at de kan hjelpe andre. Oppfordre elevene til å se i tabellen og spørre en tilgjengelig medelev før de kommer til deg.

Verkstedsjefen

Parprogrammering

Den arbeidsformen som har vokst frem som beste praksis når elever skal programmere er at de jobber i par på samme enhet. Så veksler de på å være den som programmerer og den som kommer med innspill. Det kan være lurt å sette opp arbeidsbord med to-tre grupper per bord og be elevene først spørre de andre på arbeidsbordet før de spør lærer om hjelp.

Etnografen

Målgrupper

Det er ofte lettere å lage et produkt til en målgruppe som ikke er en selv. Hvilken målgruppe vil din klasse like? Kanskje du kan la klassen foreslå målgruppe selv?

Ledning

Ledninger finnes i ulike farger og tykkelser, og som enkelttrådet eller flertrådet. Skal du sy i tekstiler er det en fordel med noe tynnere ledning som f.eks. AWG30. Sammenhengen mellom AWG-systemet og diameter/ledeareal finner du her.

 

Kan f.eks. kjøpes her:
Kjell.com

Lysdiode

Lysdioder finnes i ulike fargevarianter. Lysdioder tåler normalt ikke større spenning enn 3V, så dersom du  bruker en spenningskilde med større spenning enn det (f.eks. et 9V-batteri) må du enten sette en passende stor motstand i serie med lysdioden for å ikke brenne den opp, eller kjøpe lysdioder med innebygget motstand.

 

Kan f.eks. kjøpes her:
Kjell.com, Fybikon, Fredriksen

Jon Haavie

Oslo vitensenter v/Teknisk museum i Oslo

Jon.Haavie@tekniskmuseum.no