3D-printing er en produksjonsteknikk der man kan skape fysiske 3D-modeller ut fra digitale modeller. Det finnes mange ulike teknikker for å lage tredimensjonale objekter, men den vanligste er å bygge opp modellen lag for lag ved hjelp av en dyse. Skriverhodet fungerer i prinsippet som en limpistol som varmer opp plasten og plasserer den i x/y-aksen, mens en plate flytter modellen nedover i z-aksen. Slik vokser modellen frem. Mange ulike materialer kan brukes i printerne. Det vanligst å benytte PLA (Polymelkesyre). PLA er miljøvennlig og gir ikke skadelige avgasser ved produksjon.
Nederlandske Ultimaker har siden 2011 levert 3D-printere med veldig god kvalitet. Lenge var deres printere regnes som de beste i hobbymarkedet. Maskinene deres er brukervennlige, solide og driftssikre. De er enkle å reparere og vedlikeholde. Her har vi valgt å presentere en eldre modell, Ultimaker 2+, siden de nyere modellene er vesentlig dyrere og for kostbare for de fleste skoler.
Fordeler:
Ulemper:
Pris: ca 23.000.-
Produsent: Ultimaker
Distributør: 3DNet (Norge)
P120 er en liten, billig kinesisk-produsert 3D-printer som er velegnet til bruk av elever.Den er ganske driftsikker, men trenger som andre 3D-printere løpende vedlikehold. Byggevolumet er 12 x 12 x 12 cm og den printer litt langsommere enn Ultimaker 2+.
Fordeler:
Ulemper:
Pris: 3200–3500 kr inkl mva avhengig av antall.
Produsent: PrimaCreator
Distributør: E3printable.no
Nettside: E3printable.no
Prusas i3 MK3s er en såkalt RepRap printer som i stor grad er bygget opp av 3D-printede deler. Den er billig, leveres også som byggesett og har mange avanserte funksjoner man bare finner på mer kostbare modeller. Du må nok regne med å bruke hvertfall en dag på å sette den sammen om du kjøper byggesettet. Printeren er selvkalibrerende dvs at den selv justerer skriverflaten, stopper automatisk om filamentet ryker og kan enkelt fortsette printen der den slapp. Den er også en av de beste printerne i amatørmarkedet. Printeren har også en magnetisk byggeflate for enkel fjerning av ferdig utskrift.
Prusa selger også en enklere printer, Prusa Mini, som har mange av de samme egenskapene. Den leveres som byggesett, men kan settes sammen iløpet av en times tid. Denne printeren er kanskje enda mer aktuell for bruk i skolen.
Fordeler:
Ulemper:
Pris: 350 for Prusa Mini og 1000 USD for i3 MK3s.
Produsent: Prusa
Distributør: Prusa
Nettside: https://www.prusa3d.com/
Naturfagsenteret og vitensentrene fikk midler fra Sparebankstiftelsen DNB til prosjektet Skaperskolen.
Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland | Grafisk profil: Elisabeth Rebekka Killie Kanebog