Laserkuttere

Laserkutter (også kalt laserskjærer) er en fantastisk maskin som lar deg gravere og kutte i akryl, tre, trefiner, papp, og en rekke andre materialer. Laserkuttere kan gravere, men ikke kutte, i stein, glass og metall. Den fungerer i prinsippet på samme måten som en vinylskjærer ved at den beveger seg i to akser, men i stedet for å skjære med et knivblad brukes en kraftig laser til å brenne seg ned i materialet. Det fører til at det dannes en rekke gasser som må fjernes med avsug/avtrekk.

Det er en rekke sikkerhetsmessige hensyn man må ta ved bruk av laserkuttere. Det kan oppstå brann, og giftige, kreftfremkallende gasser kan oppstå ved bruk av feil materialer. Derfor krever laserkuttere en helt annen opplæring og kontroll enn det vinylskjæreren gjør. De fleste laserkuttere bråker en god del og krever eget avtrekk eller et avsugsanlegg med kullfilter. Ideelt sett bør laserkuttere være i et eget rom og også ha et CO2-brannslukningsapparat lett tilgjengelig.

Laserkuttere er ingen ny teknologi, den er over 30 år gammel. Det nye og spennende nå, er at laserkutterne blir billigere og mer brukervennlige. Eksempler på den nye generasjonen laserkuttere er Glowforge, Dremel LC40, Makeblock Laserbox, Full Spectrum Laser Muse. Skaperskolen har så langt bare erfaring med Glowforge, men kommer til å omtale flere laserkuttere fremover når vi får flere erfaringer.

Laserkutter fra GlowForge

Glowforge lanserte for noen år siden en laserkutter som vel var den første som var rettet mot hobbymarkedet og lommeboken til folk flest. Den er liten, rimelig og ikke minst veldig brukervennlig. Etter store forsinkelser er produktet nå tilgjengelig også i Norge. Glowforges lasere er veldig enkle å sette opp, kan kutte i mange materialer, har gratis web-basert programvare og fungerer derfor på de fleste plattformer som Mac, PC, tablet etc. Et kamera lar deg plassere modellene du skal gravere/kutte og lar deg scanne tegninger. Det finnes også et stort fellesskap der man kan dele/selge modeller/tegninger via deres nettløsning. Glowforge levers i tre utgaver: basic, plus og pro med litt ulik laserstyrke og kuttehastighet. Laseren leveres fra 30 til 40 watt fungerer for de fleste bruksområder.

Her ser du en liten demo fra da Teknisk museum fikk en GlowForge. Den viser hvordan du kan gjøre om en tegning til en laserkuttet form iløpet av minutter.

Fordeler:

 • Veldig kort tid fra opp-pakking til bruk. Plug and play!
 • Brukergrensesnittet på softwaren er veldig enkel, lav terskel for å begynne!
 • Kamera gjør at man kan scanne materialet og plassere nye print der det er plass!
 • Trace funksjon gjør at man lett kan tegne fritt og så i etterkant scanne + gravere/kutte
 • Pris. Det er ikke mange tilsvarende lasere bortsett fra Dremel, FS Muse og evt kinalasere, men denne er godt priset i forhold til konkurransen.
 • Deling av bilder og opplasting går kjapt i online software.
 • Portabel. Størrelsen gjør det mulig å kunne transportene denne med seg!

Ulemper:

 • Glowforge bruker en laser som gjør at den graverer langsomt
 • Du må ha stabilt trådløst internett for å kunne bruke den da den ikke har Ethernet tilkobling.
 • Den er ganske høylytt, som kan begrenses noe med godt avsug og isolering, men den vil likevel være ganske bråkete. Egner seg best i eget rom.
 • Størrelse på arbeidsflaten er begrenset til 30 x 50 cm, noe man må regne med når modellen er såpass portabel.
 • Da Glowforge kun selger produktet gjennom sine nettsider, er det per dags dato ingen brukerstøtte i Norge.
 • Det innebygde kameraet er litt upresis tracing og scanning.

Pris: ca. 40 000.-
Produsent: Glowforge
Distributør: Selges kun gjennom Glowforges nettsider
Nettside: Glowforge

Laserkutter fra Epilog

Epilog har produsert laserkuttere i over 30 år og selger lasere som koster fra ca 100.000 og oppover avhengig av kutteflatens område og lasertubens styrke. 9 av vitensentrene i Norge anskaffet for noen år tilbake Epilog Fusion 40. Det er en laserkutter med stor kutteflat på 70 x 100 cm og kan leveres med en kraftig laser opptil 120 watt noe som gjør at den arbeider svært hurtig. Denne laserkutteren kan kutte i opptil 20 mm tykt heltre, men fungerer best på mindre enn 6 mm tykkelse. Laseren har industristandard og alle delene er svært driftsikre og robust.  Det er en stabil og sikker laserkutter, men som dessverre ligger i den dyreste enden av pris-skalaen for de fleste skoler. Det er mulig å tilkoble en rotasjonsenhet, som gjør at det er mulig å gravere på sylinderformet glass og flasker. Epilogs lasere drives av en egen programvare, FlexiDesigner, som har en årlig lisenskostnad.

Fordeler:

 • Stor kutteflate
 • Ekstremt rask og kraftig
 • Industristandard
 • Høy driftssikkerhet
 • Leverandør i Norge som gir bra kundestøtte og oppfølging

Ulemper:

 • Høy investeringskostnad
 • Ingen kamera til overvåking, scanning og plassering av objekter som skal kuttes slik Glowforgen har
 • Egen driver og lisensbasert programvare. Ikke open source
 • Ingen nettbasert løsning til styring av programvaren

Pris: Flere hundre tusen kroner
Produsent: Epilog
Distributør: Alvøen
Nettside: Epilog

Laserkutter fra Kina

Det finnes en rekke leverandører av billige laserkuttere fra Kina. Skaperskolen har ikke noen erfaringer med disse, men er kjent med at dersom du velger å kjøpe fra Kina så må du i stor grad stå for vedlikehold og service selv. Vi mener at de færreste skolene har kompetanse og ressurser til å gjøre dette selv, og har derfor ikke valgt å skrive noen anbefalinger om dette.