Scratch

Lag geometriske former i 2D med blokkbasert programmering.

Anbefalt målgruppe: Mellomtrinnet

Språk: Bokmål og nynorsk

Brukergrensesnitt
Scratch er ofte det første programmeringsspråket barn blir introdusert for siden det er enkelt og intuitivt og bruke til å lage spill og animasjoner ved hjelp av blokkbasert programmering. Ved å bruke utvidelser som «penneverktøyet» er det enkelt å tegne geometriske former. Du kan bevege «spritene» både med relativ og absolutt posisjon, noe som gjør det enkelt å lage geometriske figurer.

Bruksområde
Scratch kan brukes til å styre mikrokontrollere. Den siste versjonen, Scratch 3.0 lar deg bruke utvidelser som gjør at den kan brukes mot robotene til LEGO, og micro:bit, men mulighetene er per idag noe begrenset. For å bruke Scratch med micro:bit krever installering av Scratch Link da man benytter Bluetooth.

Scratch kan også brukes til digital fabrikasjon, men har per i dag ingen måte å eksportere tegninger i vektorgrafikk. Men Vitensenteret Innlandet har laget en Scratch-klone som lar deg eksportere tegninger laget med penneverktøyet i vektorformat (dxf og svg). Dette gjør det mye enklere å få til fine tegninger/figurer på f.eks en vinylskjærer.

Sammenlinkning med andre
Scratch er et veldig enkelt verktøy til å komme igang med programmering av animasjoner og spill. Scratch har et stort fellesskap som gjør det enkelt å dele programmer og hacke videre på andres. Det blir stadig lagt til nye utvidelser som gir nye muligheter.

Vurdering

Fordeler:

  • Gullstandarden for blokkbasert programmering
  • Enkelt å dele kode og hacke videre på andres koder
  • Fungerer på alle platformer i nettleseren og som app for de fleste platformer så du kan jobbe uten nett
  • Lar deg styre LEGO roboter og micro:bit
  • Enkelt å lage geometriske figurer da du kan bevege sprite i relativ og absolutt posisjoner på skjermen

Ulemper

  • Kan ikke eksportere tegninger i vektorformat
  • Styring av LEGO roboter og micro:bit fungerer per idag ikke på iPad